Glibberen op Nederlandse wegen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten die woensdag de weg op gaan, moeten weer serieus rekening houden met het 'winterweer’.

De nachtvorst zorgt niet alleen voor bevroren ruiten, bijna in het hele land is het plaatselijk glad. Vooral hoger gelegen weggedeelten als bruggen en verkeerspleinen is het oppassen, zo waarschuwt de ANWB automobilisten woensdag voor glijpartijen.

Onder meer op de A9 leidde de gladheid tot problemen. Een auto gleed tussen tussen Alkmaar en Amstelveen op de brug over Zijkanaal C tegen de vangrail. Kort daarna was het gladde wegdek bij het Rottepolderplein op dezelfde weg de oorzaak van een ongeval. Dat leidde tot een file van 17 kilometer.

,,Dit is de eerste tik van koning Winter'', zei een woordvoerder van de ANWB. Volgens hem bevriest vocht dat op de weg slaat direct. Alleen in de noordelijke provincies blijven gevrijwaard van gladheid doordat de temperaturen daar nog hoger liggen.

Volgens de verkeersdienst van de ANWB is het onder meer glad op de A9 en hebben zich tussen Beverwijk en Haarlem diverse slippartijen voorgedaan. Overigens zijn er ook problemen op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam richting Rotterdam. Daar verloor een vrachtwagen een brandstoftank.