Vuurwerkbranche ziet af van kort geding tegen verbod

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Er komt geen kort geding om ervoor te zorgen dat er de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Dat zeggen voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en Jeffrey Peters van Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV).

De vuurwerkbranche dreigde eind november nog met een kort geding nadat het demissionaire kabinet instemde met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod. Die heeft als doel extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen vanwege de coronapandemie.

Volgens BPN kost een rechtszaak veel geld en was er weinig kans op succes. Als het kort geding wel de gewenste uitkomst zou hebben gehad, dan was er volgens de branche "weinig tijd om alles voor elkaar te krijgen".

Niet genoeg geld

HVLV denkt dat het kort geding wel "een goede kans van slagen" had, maar erkent dat er niet genoeg geld is opgehaald om de zaak te bekostigen. Met crowdfunding werd zo'n 37.000 euro bijeengebracht, terwijl de vuurwerkliefhebbers naar schatting 70.000 euro nodig zouden hebben. Het geld dat bij de 1600 donateurs werd ingezameld, wordt de komende weken teruggestort.

Vorig jaar was tijdens de jaarwisseling ook al sprake van een vuurwerkverbod. "We gaan nu strijden om de vuurwerktraditie voor de komende jaren te behouden", zegt Groeneveld. Daarvoor wil hij onder meer het gesprek aangaan met Tweede Kamerleden.

Belgiƫ

Peters verwacht dat er dit jaar in Nederland veel meer vuurwerk zal worden afgestoken tijdens oud en nieuw dan vorig jaar. "Er staan al dagen lange rijen bij Belgische winkels, tot buiten aan toe." Nederlanders kunnen daar legaal vuurwerk aanschaffen. BPN laat weten dat Belgische verkopers om vuurwerk vragen bij Nederlandse bedrijven omdat er daar zoveel wordt verkocht.

De vergoeding die de vuurwerkbranche dit jaar krijgt omdat er deze jaarwisseling in verband met corona geen vuurwerk mag worden afgestoken, zal naar verwachting iets ruimer zijn dan vorig jaar. Toen kreeg de sector een vergoeding van zo'n 40 miljoen euro. BPN laat weten blij te zijn met de tegemoetkoming maar moet nog kijken hoe die precies uitpakt.

Door: ANP