Inclusiviteit staat hoog op agenda Floriade

Door Redactie Nationale recreatiegids
10 min
Floriade 2022 moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar achter de schermen werken ze daar hard aan. Een groep actieve betrokkenen behartigt de belangen van iedereen die slecht ter been, slechthorend of slechtziend is of een andere beperking heeft. Ze noemen zich ‘Klankbordgroep Floriade Inclusief’. De club komt maandelijks bijeen met de programmanager Growing Green Cities en de stedenbouwkundige van de Floriade om ervoor te zorgen dat écht iedereen kan genieten van de Expo. Dit meldt de gemeente Almere. 
Sanitaire voorzieningen
 
“De laatste online vergadering ging over sanitaire voorzieningen, iets dat heel belangrijk voor ons is,” vertelt Sarah Groen, lid van de klankbordgroep. Sarahs dochter Mirthe is 9 jaar oud en heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor ze in een rolstoel zit. Ze moet voornamelijk liggend verzorgd worden. “Op openbare toiletten is dat vaak lastig,” legt Sarah uit. “Meestal bellen we van tevoren als we ergens naartoe gaan. Dan vragen we of er een EHBO-ruimte beschikbaar is waar we haar kunnen verschonen. Anders kunnen we simpelweg geen uitstapjes maken. In een regulier invalidetoilet zouden we haar dan op de grond moeten leggen en dat kan natuurlijk niet. We hebben nog maar één keer meegemaakt dat er een openbaar toilet was met genoeg ruimte en voorzieningen. Dat was in de Efteling.”
 
Beperkte wereld
 
De klankbordgroep Floriade Inclusief hoopt dat hun betrokkenheid zal zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Floriade. Maar ze willen ook graag een maatschappelijke en politieke verandering teweegbrengen. “We richten ons nu natuurlijk op het Floriadeterrein, maar we hopen hiermee ook een kleine stap te zetten naar betere landelijke voorzieningen,” zegt Marcel Kolder. Hij is vanaf het begin in 2017 al betrokken bij de groep die het Floriadeterrein inclusiever wil maken. Marcel heeft een dochter van 22 jaar met een meervoudige handicap. “Ik zet me al jaren in om de wereld wat minder beperkt te maken voor mijn dochter Mayim en andere mensen met een handicap. Want dat is het uiteindelijk: zij is niet beperkt, de wereld is beperkt.”
 
“In winkels, horeca of andere openbare gelegenheden maken we nog bijna dagelijks mee dat er niet is nagedacht over toegankelijkheid voor iedereen,” aldus Marcel Kolder. “Zelfs in een vrij nieuwe stad als Almere zijn er nog te veel trappetjes, smalle gangetjes en andere blokkades waar mijn dochter niet langs kan. En dat is niet alleen een gemis voor ons, maar ook voor de winkels en horeca zelf. Je mist hierdoor toch een deel van je klandizie.”
 
Testmiddagen
 
De groep bestaat uit 15 mensen die maandelijks samenkomen. Stedenbouwkundige van het Floriadeterrein Ria van Dijk is bij iedere bijeenkomst aanwezig om de wensen van de club naar de praktijk te vertalen. Programmamanager Monique van der Plas begeleidt de vergaderingen. Dit gebeurt momenteel meestal online. Wel is een deel van het gezelschap al eens op het Floriadeterrein geweest, tijdens testmiddagen. Deze middagen worden georganiseerd om te controleren of de ontwikkelde plannen in de praktijk ook echt werken. De laatste editie stond in het teken van de bestrating, die door slechtzienden en gebruikers van een rolstoel getest kon worden. “Onze eerste ervaring was positief,” vertelt Marcel Kolder enthousiast, die samen met zijn dochter aanwezig was. “Maar nu is natuurlijk de vraag of de toegangswegen naar de verschillende paviljoens net zo toegankelijk worden als de hoofdstraat.”
 
Floriade een voorbeeld voor de wereld
 
Ria van Dijk geeft tijdens de laatste bijeenkomst aan, dat de feedback van de klankbordgroep cruciaal is bij de gesprekken over keuzes en aanbesteding van voorzieningen op het Floriadeterrein. Er komt ter sprake dat Almere ook na de Expo profijt moet hebben van de investeringen voor mindervaliden. Sarah Groen vertelt dat zij en haar man ook vooral meedenken vanwege het grotere plaatje. “Wij doen mee met de klankbordgroep omdat iedereen erbij zou moeten horen. Inclusie is eigenlijk iets heel geks, omdat het vanzelfsprekend zou moeten zijn. Dat willen wij uitdragen. Een inclusieve Floriade zou een supermooi voorbeeld zijn voor de rest van het land, of zelfs de wereld, om te laten zien hoe het ook kan en hoe het eigenlijk hoort.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
Foto: Mayim Kolder op Floriade