Helikopters ingezet om grazers Oostvaardersplassen te tellen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

DRIEBERGEN - Op dinsdag 25 en woensdag 26 oktober laat Staatsbosbeheer de grote zoogdieren van de Oostvaardersplassen voor het eerst tellen vanuit een helikopter.

Hiermee hoopt Staatsbosbeheer nauwkeurige cijfers te krijgen over de aantallen edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in het uitgestrekte natuurgebied. Het is een nieuwe methode voor het tellen van de dieren in het gebied.De helikopter wordt ingezet door het ministerie van Defensie. Staatsbosbeheer is Defensie dankbaar voor hun inzet.

Welzijn
In het buitenland, bijvoorbeeld in Schotland, is grote tevredenheid over tellen met helikopters in grote natuurgebieden. Een internationale commissie van deskundigen heeft Staatsbosbeheer deze telmethode geadviseerd omdat eerdere tellingen verschillende uitkomsten opleverden.

Staatsbosbeheer onderzoekt hiermee of deze methode geschikt is voor het gebied, maar vindt deze telling ook spannend. Het effect van de helikopter op de dieren (zoogdieren en vogels) in het gebied wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het welzijn van de dieren in het natuurgebied gaat voor alles. Als blijkt dat de aanwezigheid van de helikopter zo veel ongewenste verstoring geeft, wordt de telling direct afgebroken.

Nulmeting
Er zijn diverse deskundigen bij de telling betrokken. Er is een luchtteam, dat de telling uit gaat voeren en een grondteam, dat de situatie op de grond nauwlettend in de gaten houdt. Op maandag 24 oktober is door een gespecialiseerd bureau een zogenaamde nulmeting uitgevoerd, dat is een schets van het gedrag van de dieren zonder aanwezigheid van een helikopter. Doordat een helikopter lager kan vliegen dan een vliegtuig, hoopt Staatsbosbeheer op preciezere cijfers. Binnen enkele weken worden de gegevens verwacht.

© Nationale Recreatiegids