Songfestivalregisseur zag grootste nachtmerrie uitkomen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Regisseur Marnix Kaart zag dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn grootste nachtmerrie uitkomen. Het uitvallen van een van de belangrijkste camera's moest tijdens de show worden opgelost, terwijl de uitzending gewoon doorliep. "Dat was wel even zweten, ja", kijkt Kaart terug in gesprek met het ANP.

Bij het songfestival in Rotterdam Ahoy wordt gewerkt met 24 verschillende camera's en juist de belangrijke camera 5, eentje op rails, vloog eruit tijdens het nummer van Zweden. "De ketting die ervoor zorgde dat hij omhoog en omlaag kon was gebroken, daardoor konden we hem niet meer gebruiken", zegt Kaart. "Dan kan je denken: ik heb er nog 23 over maar dit was een van de belangrijkste van de show. Toen was het even heel snel schakelen."

Volgens Kaart bleef iedereen in de regiekamer en op de arenavloer rustig terwijl met andere camera's de ingeplande shots van camera 5 werden overgenomen. "Je weet dat je niet kan stoppen, niet meer terug kan en door moet. Gelukkig bleef iedereen onwijs kalm en hebben we het probleem met het hele team kunnen omzeilen."

Euforie

"Eigenlijk is dit het enige waar ik me de afgelopen twee weken druk over maakte", vervolgt Kaart. "Niet of we het wel kunnen of we het goed of slecht doen, maar een technisch probleem. Dat heb je gewoon niet in de hand."

De miljoenen tv-kijkers over de hele wereld merkten er ondanks een kort improvisatiemomentje van presentatrice Chantal Janzen niets van. Na afloop was de euforie dan ook groot binnen het team van Kaart. "We hebben enorm gejuicht en geklapt. De mensen die het opgelost hebben, hebben we veren in de kont gestopt. Het was een heel precair moment. Het kan op dat moment twee kanten op: de goede, wat ook gebeurde, maar het kan ook dramatisch misgaan."

De landen die na Zweden aan de beurt waren, hebben dan ook gewoon al hun gewenste shots gekregen. "Het was misschien net iets anders, omdat het niet anders kon maar ze waren super, super blij dat we het zo opgelost hadden."

Door: ANP