Vlaanderen trekt tientallen miljoenen uit voor zomerfestivals

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Vlaanderen trekt 60 miljoen euro uit voor festivals in de zomer. Het gaat volgens de krant De Tijd om voorschotten voor de opstart en subsidies voor veiligheidsmaatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Die voorschotten hoeven in de meeste gevallen niet te worden terugbetaald als het evenement moet worden geannuleerd.

De Vlaamse regering wil zo een deel van de onzekerheid wegnemen bij organisatoren van festivals in aanloop naar komende zomer. Het kost maanden om een muziekfestival op te zetten en veel grote en middelgrote organisaties zouden al bezig zijn met hun voorbereidingen.

De Vlaams minister van Economie Hilde Crevits maakt 50 miljoen euro vrij voor die zogeheten terugbetaalbare voorschotten. Daardoor lopen organisatoren minder financiƫle risico's. Minister van Toerisme Zuhal Demir legt nog eens 10 miljoen op tafel voor kleine festivals. Die kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om sneltestdorpen te laten neerzetten, extra in- en uitgangen te regelen of een groter terrein te huren.

De vrees bestaat dat het coronavirus op festivals om zich heen kan grijpen. De Vlaamse premier Jan Jambon heeft eerder beloofd dat uiterlijk half maart wordt besloten over het al dan niet doorgaan van ook bij Nederlanders populaire zomerfestivals als Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland.

Door: ANP