Thema-excursie Vogelnajaarstrek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

'S GRAVELAND - Op zondag 9 oktober organiseert Natuurmonumenten op Landgoed Huis ter Heide een thema-wandeling met de titel “Vogelnajaarstrek”.

Het landgoed ligt tussen de dorpskernen De Moer en Loon op Zand. In 1976 werd dit gebied door Natuurmonumenten gekocht. Het landgoed bestondtoen uit eentonige naaldbossen en landbouwgrond van zeer matige agrarische kwaliteit. Nu Natuurmonumenten beheerder is van dit gebied, neemt de natuurwaarde in dit gebied enorm toe. Daarnaast vormt Landgoed Huis ter Heide vanaf de aankoop door Natuurmonumenten een samenhang met het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

Najaarstrek 
Onder leiding van 2 excursieleiders krijgen de deelnemers uitgebreideinformatie over de standvogels van dit gebied en de trekvogels, die er arriveren. Tevens zullen de excursieleiders uitleg geven over het fenomeen “vogeltrek”! Er zijn vogels, die trekken in de winter weg naar zuidelijke oorden en in Nederland komen vogels binnen, die vanuit het noorden hier overwinteren.

Op het landgoed Huis ter Heide, met al haar vennen, is op dit moment de najaarstrek van vele soorten vogels elke daggoed te volgen. Ook fourageren vele vogels hier kort om vervolgens de route weer op te pikken. Daarnaast kunnen de deelnemers ook nog de volgende vogels tegenkomen, grauwe ganzen, Canadese ganzen, kleine mantelmeeuw of de altijd die olijke kuifeendjes.

Al deze vogels behoren bij de vele soorten van de hier nog lang niet allemaal genoemde watervogels. Neem dus vooral uw verrekijker mee, want kleuren zoals van de bergeend zijn dan nog eens nadrukkelijker te bewonderen. Veel plezier.

© Nationale Recreatiegids