Kosten inzet politie bij evenement voor organisatie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
(Novum) - De organisatie van besloten commerciƫle evenementen moet gaan opdraaien voor de volledige kosten van de inzet van agenten. Bij evenementen op openbare plaatsen, zoals in een park, wordt de helft van de kosten in rekening gebracht. Organisatoren van sportwedstrijden hoeven niet te betalen.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), dat woensdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Opstelten hoopt met het voorstel te zorgen voor een vermindering van de politie-inzet om evenementen in goede banen te leiden.

De minister wil geld gaan vragen voor taken waarbij nu vaak een beroep wordt gedaan op de politie, maar die ook door beveiligers of verkeersregelaars kunnen worden uitgevoerd. Opstelten hoopt dat dit organisaties aanspoort zelf maatregelen te treffen.

Het aantal evenementen is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie de afgelopen jaren fors toegenomen. Vooral het aantal grote evenementen van meer dan vijfduizend bezoekers is toegenomen. In het begin van de jaren tachtig telde Nederland bijvoorbeeld nog ongeveer 150 festivals, in 2007 waren dit er circa zevenhonderd. In 2009 was de politie naar schatting 490 duizend manuren kwijt aan de handhaving van evenementen.

Sportwedstrijden van door sportkoepel NOC*NSF erkende organisaties die in competitieverband worden gehouden of die jaarlijks terugkeren vallen niet onder de wet. Hetzelfde geldt voor de intocht van Sinterklaas, Koninginnedag, de viering van Bevrijdingsdag, de Elfstedentocht en benefietvoorstellingen.

De reden dat evenementen die op een niet afgesloten openbare plaats worden gehouden slechts vijftig procent van de kosten moeten betalen, is omdat sprake is van vermenging van bezoekers met bewoners en voorbijgangers. Bij dit soort evenementen is het niet redelijk dat de organisator alle kosten van politie-inzet moet dragen, aldus het ministerie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om evenementen als Sail Amsterdam en het Rotterdamse Zomercarnaval.

Voor het opsporen van mensen die de wet hebben overtreden, het afvoeren van arrestanten en voor hulpverlening door de politie hoeven organisaties niet in de buidel te tasten.

Het kabinet bespreekt het voorstel na de zomer.