Museum zoekt donaties voor Intocht van Napoleon

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - Het Amsterdam Museum gaat online op zoek naar donaties voor de restauratie van het schilderij Intocht van Napoleon. Het wil dertigduizend euro ophalen voor de tweede fase van de opknapbeurt van het werk van Matthieu van Bree uit 1813.

De Intocht van Napoleon wordt volgende week onthuld ter herdenking van de intocht van Napoleon in Amsterdam, die op 9 oktober tweehonderd jaar geleden plaatsvond. De restauratie van het doek van zes bij vier meter gaat daarna door, voor de neus van museumbezoekers.

Mensen kunnen bijvoorbeeld 250 euro geven voor de renovatie van Napoleons hoed of 25 euro voor die van de staart van zijn paard Marengo. Het geld kan online gedoneerd worden in ruil voor een certificaat met een korte uitleg over het stukje kunstwerk waarvan de restauratie gefinancierd is.

Het schilderij heeft vanaf volgende week een ereplaats in de Schuttersgalerij. Daarvoor lag het een eeuw veelal opgerold en weggeborgen, niet alleen door het enorme formaat, maar vermoedelijk ook door de bittere nasmaak van Napoleons heerschappij.