Peter Buwalda winnaar Academica Literatuurprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEN HAAG (Novum) - Auteur Peter Buwalda heeft donderdag de Academica Literatuurprijs 2011 gewonnen met zijn boek Bonita Avenue. Buwalda werd met zijn debuutroman door een lezersjury als winnaar aangewezen. Aan de literatuurprijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

Naast Buwalda waren nog vier andere auteurs door een vakjury genomineerd. Ook Gerrie Hondius met Ik Onmoette een Man, Menno Lievers met De Val van Hippocrates, David Pefko met Levi Andreas en Bart Vercauteren met Het Graf van de Voddenraper maakten kans.

Volgens een van de lezers is Bonita Avenue een 'keihard hedendaags' boek en zit het vol vaart en spanning. De Academica Literatuurprijs is een literaire debuutprijs.

Vorig jaar won Ellen Heijmerikx met Blinde Wereld. Zij reikte de prijs donderdag in Theater Diligentia in Den Haag uit aan oud-journalist Buwalda. Eerdere winnaars zijn Anna Enquist met Het Meesterstuk, Erwin Mortier met Marcel en Gerbrand bakker met Boven Is het Stil.

De auteur dingt met Bonita Avenue ook mee naar de NS Publieksprijs. Buwalda was eerder met het boek genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Strop. Buwalda was mede-oprichter van het literaire poptijdschrift Wah-Wah en schreef verhalen en essays voor onder meer de Gids, Vrij Nederland, Bunker Hill en Hollands Maandblad. Hij debuteerde in september 2010 met Bonita Avenue.