Zes grote bibliotheken in Rotterdam met focus op jeugd

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

ROTTERDAM - Het Rotterdams bibliotheekwerk gaat ingrijpend veranderen.Zo gaat de bibliotheek het aantal vestigingen terugbrengen van vierentwintig wijkvestigingen naar zes grote bruisende stadsbibliothekenmet alle voorzieningen onder één dak.

Een andere belangrijke verandering is de bijdrage die de bibliotheek gaat leveren aan leesbevordering van kinderen.  De bibliotheek biedt iedere basisschool in Rotterdam de mogelijkheid om een eigen schoolbibliotheek te realiseren en te participeren in een educatief programma.  Hiermee legt de bibliotheek het accent van haar dienstverlening op talentontwikkeling, één van de speerpunten van het college.

Gisteravond ging de gemeenteraad akkoord met de plannen van het college om het bibliotheekwerk te herzien. Veranderingen in het bibliotheekwerk zijn noodzakelijk als gevolg van teruglopende bezoekersaantallen en veranderende wensen van de bezoekers. Een bezuinigingsopgave heeft deze veranderingen in een versnelling gebracht.De bibliotheek heeft grote concurrentie van digitale ontwikkelingen en naar verwachting zal die concurrentie alleen maar toenemen.

De afgelopenvijf jaar zijn de bezoekersaantallen van de wijkbibliotheken gemiddeld met 24 % afgenomen. De wijkvestigingen hebben samen ongeveer evenveel bezoekers als de Centrale Bibliotheek. Uit onderzoek blijkt dat Rotterdammers behoefte hebben aan ruimere openingstijden, meer studiefaciliteiten en een actueler aanbod. De bibliotheek kan met de beschikbare financiën alleen in deze behoefte voorzien door een aantal vestigingen te sluiten.

© Nationale Recreatiegids