Wateroverlast door zware buien in Brabant

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

RIJSWIJK (ANP) - Zware regen- en onweersbuien hebben dinsdag tot overlast geleid in Noord-Brabant, een deel van Gelderland en in Twente. Vooral in de Kempen en in Eindhoven en omgeving kwam veel water naar beneden. De veiligheidsregio van Eindhoven kreeg in korte tijd 136 meldingen, hoofdzakelijk over wateroverlast.

In Groesbeek werd de weekmarkt aan de Dorpsstraat in allerijl ontruimd, toen er een enorme hoosbui met zwaar onweer losbarstte. Sommige kramen waaiden om. Zowel in Groesbeek als in Nijmegen liepen straten onder. RU in Town, een onderdeel van het introductieprogramma van de Radboud Universiteit, dat dinsdagmiddag in het centrum van Nijmegen zou worden gehouden, werd afgelast.

Volgens WeerOnline kwam er in de regio's Eindhoven en Nijmegen lokaal in korte tijd 30-35 mm neerslag naar beneden en viel in het Brabantse Sint Hubert tot 14.00 uur dinsdagmiddag de meeste neerslag (43.1 mm). Het regen- en onweergebied trok eerder over België. Delen van het land kampten met wateroverlast, waarvan ook het weg-, trein- en vliegverkeer hinder ondervonden. Zo liepen in de hoofdstad Brussel belangrijke verkeerstunnels vol. In sommige straten stond het water een halve meter hoog. Het centrum van Halle (ten zuiden van Brussel) liep helemaal onder. Donderdag waren er vergelijkbare problemen. Op Pukkelpop in Hasselt ging het toen vreselijk fout door het noodweer. Vier mensen overleefden de gevolgen daarvan niet.

Het noodweer is nog niet voorbij. Het KNMI waarschuwt voor extreem weer (code oranje) dinsdagmiddag in het oosten van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Naast zware (onweers)buien is er kans op hagel en windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur of meer.