Bijzondere vlinder gesignaleerd in Limburg

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - In Limburg is deze maand de zogeheten braamparelmoervlinder gesignaleerd. Deze soort heeft zich nog nooit in Nederland laten zien, maar wellicht vestigt hij zich binnenkort, meldt de Vlinderstichting donderdag via de site natuurbericht.nl.

Wie het diertje nu wil zien en met zijn vlindernetje afreist naar Limburg, komt echter bedrogen uit. De vliegtijd voor deze vlinder is dit jaar namelijk al voorbij.

De braamparelmoervlinder kwam tot twintig jaar geleden vooral voor in gebieden rond de Pyreneeën, Alpen en de Balkan. Sindsdien heeft de soort het hogerop gezocht. Met name de laatste vijf jaar gaat het snel: in 2006 werd de vlinder voor het eerst in België ontdekt en nu is hij al meer dan veertig keer gespot in Wallonië.

In Zuid-Limburg werd het beestje voor het eerst gezien op 2 juli. Het ging om een 'redelijk verse vlinder', zegt de Vlinderstichting. "Het is nog onduidelijk of het de voorbode is voor een vestiging van deze soort of dat het gewoon een eenmalige waarneming zal blijken te zijn."

Aan de omgeving zal het niet liggen, er zijn in Limburg genoeg goede leefgebieden voor de braamparelmoervlinder. Ook het veranderende klimaat zorgt ervoor dat de vlinder steeds verder naar het noorden zal vliegen. Volgens de voorspellingen zou rond 2050 het hele gebied ten zuiden van de grote rivieren geschikt moeten zijn voor de vlinder, aldus de Vlinderstichting.