Volgend jaar weer politiek kamp op Utoya

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

OSLO (ANP) - De jonge sociaaldemocraten in Noorwegen willen ondanks het bloedbad van vrijdag op het eilandje Utoya het jaarlijkse politieke zomerkamp daar blijven opslaan. ,,Onder deze omstandigheden sturen wij een duidelijke boodschap: we laten ons niet van Utoya afhouden'', zei de voorzitter van de jongerenorganisatie, EskilPedersen, dinsdag.

Anders Behring Breivik schoot vrijdag op Utoya op alles wat bewoog. 68 mensen overleefden het niet. Ook kwamen acht mensen om door een autobom die hij in Oslo had laten ontploffen.

Het herstel van de door geweervuur beschadigde gebouwen op Utøya kost volgens de jonge sociaaldemocraten 15 tot 20 miljoen kroon (2 tot 3 miljoen euro).

Eén derde is alvast toegezegd door de Noorse rijkaard Petter Stordalen, die zijn fortuin verdiende als eigenaar en directeur van een van de grootste Scandinavische hotelketens. De jongerenorganisatie van de Arbeiderspartij nodigt andere groepen uit ook vaker op Utoya evenementen te houden, zodat het ,,een eiland van iedereen'' wordt.