Harlingen wil zich profileren als de toegangspoort tot het Friese Watersportgebied

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

Harlingen wil zich profileren als dé toegangspoort tot het Friese Watersportgebied om zo te zorgen voor extra bestedingen aan de wal. Het plan met bijbehorend uitvoeringsprogramma om tot deze economische meerwaarde te komen, wordt woensdag 6 juli in de gemeenteraad behandeld.

In 2000 is de Provincie Fryslân gestart met het Friese Meren Project metals doel het watersportgebied van Fryslân nog aantrekkelijker te maken en de Fryske economie te stimuleren. In dit kader zijn de Provincie en de gemeente Harlingen in 2009 gestart met het opstellen van een masterplan Toegangspoort Harlingen. Door hierbij in te zetten op de verbetering van ruimtelijke kwaliteit, bevaarbaarheid, toegankelijkheid en functionaliteit, wordt verwacht dat dit een economische meerwaarde voor Harlingen oplevert.

Het Masterplan geeft een visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Harlingen als toegangspoort en bevat een visie op de Waddenpromenade, de Westerzeedijk, de Nieuwe Willemshaven, de singels enhavens.
Het gaat dan onder andere om het opknappen van de Willemshaven tot een haven voor zeewaardige jachten met een havenkantoor, servicestation en mogelijk nautische winkels. Verder wordt bijvoorbeeld uitgezocht of er een kweldergebied kan worden gemaakt van een stuk rond de Westerzeedijk waarbij het strand een opwaardering krijgt en minder vatbaar wordt voor afzetting van slib. Een ander voorbeeld van de plannen is het vervangen van de duiker in de Noorderkade / De Spiker door een brug en het verbeteren van het aanbod van sanitaire voorzieningen in de stad.

Na besluitvorming door de raad en vervolgens door Gedeputeerde Staten van Fryslân, kan het bestuursakkoord door gemeente en Provincie worden ondertekent. Naar verwachting vindt deze ondertekening in september plaats. Het Friese Merenproject loopt tot 2015. Alle projecten moeten dan uitgevoerd zijn.