Pride Walk Amsterdam opgedragen aan vermoorde Russische LHBTI-activiste

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De Pride Walk 2019, deze zaterdag in Amsterdam, zal worden opgedragen aan de vermoorde LHBTI-activiste Yelena Grigoryeva (41). Yelena werd afgelopen zondag, 21 juli, vermoord in haar woonplaats Sint Petersburg. Dat heeft de organisatie van de Pride Walk dinsdag besloten. Dit meldt Stichting Amsterdam Gay Pride.
Yelena ontving al sinds enige tijd doodsbedreigingen omdat zij zich inzet voor de Russische LHBTI-beweging. Haar naam stond ook op een doodslijst van een anti-LHBTI website en werd genoemd in een brief ondertekend door ‘a liquidator of gays’ gericht aan het LGBTI resource Centre in Jekaterinenburg. Zij werd zondag gewurgd en met steekwonden gevonden vlak bij haar huis.
 

Manifestatie homomonument

 
Op het Homomonument zal tijdens de manifestatie voorafgaand aan de Pride Walk op zaterdag 27 juli een foto van Yelena op het podium staan. Die foto zal vervolgens voor de demonstratie uit gedragen worden door Kirill Khattoev, die vanwege de erbarmelijke situatie voor LHBTI’s  vluchtte uit Rusland en hier asiel aan vroeg. Hij voerde in 2015 en 2016 samen met Yelena actie tegen de onderdrukking van LHBTI’s in Rusland. 
 
De Pride Walk wordt gelopen op zaterdag 27 juli en begint om 11:00 met een manifestatie op het Homomonument. Om 12:00 vertrekt de demonstratie naar het Vondelpark waar na de aankomst Pride Park begint. Onder het motto “Walking for those who cannot join us” vraagt de Pride Walk aandacht voor de situatie in meer dan zeventig landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat, onder meer door de vlaggen van die landen, voorzien van een rouwlint, mee te dragen.
 

Andere route

 
De route van de Pride Walk is dit jaar aangepast. De stoet zal namelijk richting Concertgebouw gaan, door de P.C. Hooftstraat, onder het Rijksmuseum doorlopen richting Vondelpark. Het Rijksmuseum is die dag in regenboogkleuren gehuld. Daar zal van de stoet van duizenden mensen een officiële foto worden gemaakt. In het Vondelpark wordt Pride Amsterdam officieel bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland. 
 
Pride Walk is de aftrap van Pride Amsterdam, dat dit jaar plaatsvindt van 27 juli tot en met 4 augustus.
 
Door: Nationale Recreatiegids