Steentekening Venus van Geldrop blijkt echt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

VENLO (Novum) - Een opgegraven steen met daarop een tekening van een dansende vrouw blijkt na vijftig jaar twijfel en onderzoek toch te dateren uit de steentijd. Lang werd gedacht dat het om een vervalsing ging. Nieuw onderzoek wijst uit dat de zogenoemde Venus van Geldrop een van de oudste tekeningen van Nederland is, meldt het Limburgs Museum in Venlo donderdag.

De steentekening werd in 1962 gevonden bij een opgraving in Geldrop bij Eindhoven. Toen jaren later bleek dat een aantal van de archeologen betrokken waren bij een vervalsingsaffaire, werden ook vraagtekens gezet bij de echtheid van hun eerdere vondst.

Niet alleen aan de Venus van Geldrop werd getwijfeld, maar ook aan de echtheid van de Danser van Wanssum. Onderzoekers kwamen de vondst, een tekeningetje in hard gesteente, in Venray op het spoor. Sommige wetenschappers gingen ervan uit dat de steen ook een vervalsing was en doelbewust was neergelegd als afleidingsmanoeuvre.

Pas nadat in 1995 een gegraveerde steen werd ontdekt bij opgravingen het Limburgse Linne, kwam het onderzoek weer op gang. De twaalfduizend jaar oude tekening, de oudste van Nederland, toonde aan dat de eerdere vondsten misschien toch echt waren.

Uit een Frans onderzoek naar de drie opgravingen blijkt volgens het Limburgs Museum dat alle steentekeningen echt zijn. Een conservator van het museum vertelt op 21 oktober over het verhaal achter de vermeende vervalsingen.