Grote Kerk Alkmaar trapt de zomer af met Orgel Festival Holland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Van 21 tot en met 28 juni wordt in de Grote Kerk van Alkmaar het tweejaarlijkse Orgel Festival Holland gehouden. Centraal staan daarbij het door Jan van Covelens gebouwde orgel uit 1511 en het uit 1725 stammende grote orgel van Frans Caspar Schnitger. Dit meldt Orgel Festival Holland.
Tijdens het festival wordt in de Grote Kerk muziek van internationale componisten gespeeld door musici uit alle windstreken. Een bijzonder festivalonderdeel is het Internationaal Schnitger Orgelconcours, waarbij tien jonge organisten worden beoordeeld door een vakjury van gelouterde musici. 
 

De Franse Bach

 
Voor orgelliefhebbers zijn er diverse concerten met steeds een ander programmathema. Pieter van Dijk laat de ‘Franse’ Bach horen, ofwel composities waarbij Bach zich door Franse collega’s liet inspireren. Cees van der Poel en Gerben Gritter spelen muziek van onbekende tijdgenoten van Frans Caspar Schnitger en Bas de Vroome laat horen hoe sterk de relatie is tussen het werk van de begaafde Hugo Distler en diens grote voorbeeld Bach.
 

Masterclasses

 
De Internationale Orgelacademie is het educatieve onderdeel van het festival. De academie biedt organisten en liefhebbers de kans te leren van de kunde en kennis van gelouterde musici als de juryleden zijn. Diverse masterclasses en een excursie naar Purmerend staan garant voor een onvergetelijke ervaring.
 
Het volledige programma van het Orgel Festival Holland is te vinden op de website van het evenement. De kaartverkoop loopt via de website van Klassieke Muziek.
 
Door: Nationale Recreatiegids