Nog één keer Bevrijdingsfestival bij oude gebouw Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een groots Bevrijdingsfestival, met onder andere livemuziek en excursies in Willy MB Jeeps. Het zal het laatste Bevrijdingsfestival zijn dat zal worden gehouden in en rondom het huidige museumgebouw. Dit meldt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
De bouwactiviteiten voor het nieuwe museum zijn al in volle gang. In oktober werd bekend dat het Bevrijdingsmuseum in het Gelderse Groesbeek een geheel nieuw onderkomen gaat krijgen. Er komt onder meer een twaalf meter hoge parachutevormige koepel. Deze zomer moet de nieuwbouw klaar zijn.
 
Voor het zover is wordt er nog één keer uitgebreid een Bevrijdingsfestival gevierd in en rondom de voormalige gebouwen van het werkeiland Neeltje Jans. De festiviteiten zijn gericht op alle leeftijden, en er geldt een speciale entreeprijs voor het festival à vijf euro per persoon.  
 

Muziek, goochelaar, verhalen en excursies

 
De festiviteiten duren de hele dag, van 10.00 en 16.30 uur. Er staan onder meer livemuziek van Band of Four Brothers op het programma en acts van goochelaar Paul Weiss. Bijzonder zijn ook de persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog die de opa's en oma's zullen vertellen aan kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Verder zal er de gehele dag door een tweedehandsboekenmarkt zijn en kunnen historische jeeps worden bezichtigd. Of nog spannender: er kan zelfs een excursie mee worden gedaan. De Grateful Generation Tours organiseert deze dag ieder half uur doorlopend zogeheten fieldtrips in authentieke Willy MB's (een type jeep dat vooral door de Amerikanen werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog). De tour voert langs de slagvelden van Market Garden. 
 
Meer informatie over het programma is te vinden via de website van het Nationale Bevrijdingsmuseum. De vertellingen door de grootouders vinden plaats tussen 14.00 en 15.30 uur: hiervoor moet gereserveerd worden; dat kan telefonisch of via de mail. De fieldtrips kosten 8,50 euro per persoon (contant betalen), per keer kunnen er maximaal drie personen mee. Het entreeticket voor het Bevrijdingsfestival geeft ook toegang tot de Anna Frank-expositie Laat me mezelf zijn die nog tot en met 31 juli te zien is in het Bevrijdingsmuseum.
 
Door: Nationale Recreatiegids