STRP Festival Eindhoven wordt onderdeel van doorlopend jaarprogramma

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Afgelopen weekend is in het Klokgebouw (Strijp-S) in Eindhoven het STRP Festival van start gegaan, een van de grootste indoor kunst- en technologiefestivals van Europa. Waar het evenement voorheen een biënnale was, zal dit vanaf nu een jaarlijks festival worden binnen een doorlopend jaarprogramma. Dit meldt STRP.
Vrijdagavond konden de eerste genodigden een voorproefje krijgen van STRP 2019. Tijdens de drukbezochte opening konden bezoekers veel nieuwe werken zien van onder andere Nick Verstand en Salvador Breed, kreeg men het liefdesvirus van Heather Dewey-Hagborg toegediend en kon men werken bekijken en beleven van zestien (inter)nationale kunstenaars. Daarnaast kon men tijdens de openingsavond voor het eerst kennismaken met maar liefst tien nieuwe werken die door STRP mede zijn geproduceerd.
 

Reflecteren en kritisch denken

 
De exposities, performances, conferenties en workshops die gedurende tien dagen zullen plaatsvinden in het Klokgebouw, staan allemaal in het teken van alternatieve en creatieve toekomstscenario's. Daarnaast wil STRP mensen uitdagen om kritisch na te denken. Kunstenaars reflecteren op hoe we ons nu en in de toekomst verhouden tot ons eigen lichaam, tot elkaar en tot de natuur.
 

3D-geprinte schelp

 
Zo veranderden Nick Verstand en Salvador Breed met behulp van laserlicht en geluid niet alleen het perspectief op ruimte, maar verruimden ook de geest, en ontwierp Teun Vonk een installatie om bezoekers meer in contact te laten komen met hun lichaam door los te komen van de zwaartekracht. De Japanse Aki Inomata liet heremietkreeften kiezen tussen een 3D-geprinte schelp, met bijvoorbeeld de skyline van New York of Tokio, en een natuurlijke schelp.
 

Liefdesvirus

 
De opening werd ceremonieel afgesloten met de toediening van een liefdesvirus onder de gasten om vanuit Eindhoven te verspreiden. STRP Festival is nog tot en met 7 april te bezoeken in het Klokgebouw in Eindhoven. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur en via de website van STRP.
 

Door: Nationale Recreatiegids