Mr. Pinkpop verrast met gouden jubileummunt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Jan ‘Mr. Pinkpop’ Smeets is verrast met een gouden jubileummunt ter ere van het 50-jarige bestaan van het festival. De oprichter van het festival mocht op festivalterrein Megaland eenmalig een uniek verguld exemplaar slaan.

Het logo van Pinkpop, het meisje met de zwarte krullen en roze blouse, siert de voorzijde van de munt. Met behulp van 3D-techniek is het tot in detail op de munt gezet. Op de andere kant staat een gitaar. In het instrument is het Pinkpop-meisje en het jubileum getal 50 verwerkt. Van de jubileum munt zijn 6000 zilveren exemplaren verkrijgbaar.

Jan Smeets zei in een eerder interview met BuzzE het “een hele eer” te vinden om zo’n onderscheiding te krijgen. Ook de makers van de munt vinden het een hele eer. “Voor het, nagenoeg oudste bedrijf van Nederland, de Koninklijke Nederlandse Munt, is het bijzonder om een speciale jubileum uitgifte te maken voor het oudste, nog lopende festival ter wereld. Hier zijn we erg trots op”, zegt Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Pop op Pinksteren

De allereerste editie van Pinkpop vond in 1970 plaats op Pinkstermaandag in Geleen. Vandaar de naam van het festival, een samenvoeging van pop op Pinksteren. Wat begon als eendagsfestival is inmiddels uitgegroeid tot een meerdaags evenement met aan het roer nog steeds baas Jan Smeets.

De jubileumeditie van Pinkpop vindt plaats van 8 tot en met 10 juni op het evenemententerrein Megaland in Landgraaf. Headliners dit jaar zijn Mumford & Sons op zaterdag, The Cure op zondag en Fleetwood Mac op maandag. Ook Armin van Buuren, Bastille, Lenny Kravitz, Jamiroquai, Elbow en Major Lazer staan op het affiche.

Door: ANP