Komende editie Pride Amsterdam in teken van Stonewall-rellen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Onder de noemer Remember the past, create the future besteedt Pride Amsterdam volgend jaar extra aandacht aan de Stonewell-rellen die vijftig jaar geleden in New York plaatsvonden. Dit meldt AT5.

De rellen vonden in juni 1969 plaats toen de New Yorkse homobar The Stonewall Inn werd ontruimd, en waren een reactie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten op jarenlange treiterijen en geweldplegingen door de Metropolitan Police.

"De rellen vormen een scheidslijn in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden", vertelt Lucien Spee, directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride. Uitgangspunt is dat tijdens de beroemde Canal Parade het thema is terug te zien in de aankleding van de vaartuigen. "Tachtig boten. Allemaal met eigen boodschappen, die aansluiten bij de overkoepelende hoofdboodschap: zijn wie je bent, houden van wie je wil", vertelt Spee.

Pride Amsterdam is komende zomer van 27 juli tot en met 4 augustus. De botenparade vindt plaats op zaterdag 3 augustus. Geïnteresseerden die willen deelnemen aan de Canal Parade kunnen zich van 4 januari tot en met 3 februari inschrijven via pride.amsterdam/botenparade/. Op 10 february worden de deelnemers bekendgemaakt in de Sugar Factory.

Door: redactie Nationale Recreatiegids