Amsterdam Light Festival dit jaar met 30 unieke werken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Vanaf morgen gaat in de hoofdstad de zevende editie van het Amsterdam Light Festival van start. Kunstenaars uit binnen- en buitenland maakten speciaal voor het evenement dertig lichtkunstwerken die 53 dagen lang te zien zullen zijn, zowel op straat als op het water. Dit meldt Architectuur.nl.

Het centrale thema is dit jaar The Medium is the Message, naar een uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Kunstenaars bogen zich over vragen als 'Welke rol speelt licht als middel of juist als boodschap?' en 'Hoe kan licht ruimtes laten ontstaan die anders onzichtbaar waren gebleven?' De stad Amsterdam staat als decor bij veel lichtkunstwerken centraal om een bepaald verhaal te vertellen. Daarnaast heeft kunsthistoricus Koen Kleijn op verzoek van het festival tien verhalen gebundeld die de specifieke verbinding tussen Amsterdam en het thema The Medium is the Message vangen.

Net als voorgaande edities heeft het festival een eregast. Dit jaar is dat Jeroen Henneman. Hij is onder andere bekend van tweedimensionale kunstwerken die driedimensionaal ogen, waaronder de grote sculptuur van een lamp die boven op het dak van het Stadskantoor van Zwolle staat: Lamp1. Speciaal voor het lichtfestival in Amsterdam ontwierp hij een vergelijkbare lamp voor thuisgebruik: One Lamp. Deze is in gelimiteerde oplage verkrijgbaar, en te reserveren via de website van het festival. Goedkoop is de lamp niet: 2.975 euro – exclusief btw.

Het Amsterdam Light Festival loopt van 29 november tot en met 20 januari 2019. Meer informatie over deze zevende editie is te vinden op de website: https://amsterdamlightfestival.com/nl/editie-7.

Door: redactie Nationale Recreatiegids