Carnavalsseizoen in Zuid-Nederland afgetrapt op d’n elfde van d’n elfde

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
In Zuid-Nederland is het nieuwe carnavalsseizoen afgetrapt. Traditiegetrouw gebeurt dat op de elfde van de elfde, om 11.11 uur. Het échte carnaval laat nog even op zich wachten, dat vindt volgend jaar plaats, van 3 tot en met 5 maart. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

11 november is het moment dat de eerste feesten losbarsten, en overal grote identiteitsverschuivingen plaatsvinden: in veel Zuid-Nederlandse plaatsen wordt bekend gemaakt wie zich Prins Carnaval mag noemen, mensen gaan verkleed en met name veel Brabantse steden krijgen een andere naam. Zo wordt Den Bosch omgedoopt tot Oeteldonk, wordt Breda Kielegat en noemt Tilburg zich Kruikenstad.

Qua verkleden was de invloed van Netflix duidelijk merkbaar: veel mensen gingen, net als de overvallers uit de Spaanse serie La Casa de Papel, gekleed in rode overal, gecombineerd met Dalí-masker, en ook de Peaky Blinders-stijl (chique pakken en baret) doemde overal op.

Verder, ook traditiegetrouw, veel muziek, bier en feest. Overigens breidt het van oorsprong katholieke volksfeest zich steeds verder uit naar het Noorden: ook Zwolle, omgedoopt tot Sassendonk, vierde gisteren de aftrap van Carnaval.

Door: redactie Nationale Recreatiegids