Shell liet ouders contract ondertekenen voor deelname kinderen aan festival

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Schoolkinderen die meededen aan Generation Discover, het festival gericht op techniek en duurzaamheid dat Shell half oktober organiseerde in Den Haag, moesten van de multinational hun ouders een geheimhoudingsverklaring laten tekenen. Dit meldt NRC Handelsblad.

Het document verplichtte kinderen "alle details en de inhoud van het project vertrouwelijk" te houden. In totaal werd het contract, opgesteld op het Shell-hoofdkantoor in Londen, voor vijfduizend kinderen door hun ouders ondertekend. Volgens een woordvoerder was het contract niet specifiek voor het kinderfestival opgesteld, maar voor "business-to-business-evenementen" waar vertrouwelijkheid gewaarborgd moet worden. Shell bedong in het contract ook dat naam en afbeelding van het kind "naar eigen goeddunken" gebruikt mogen worden commerciƫle doeleinden. Femke Sleeger van de actiegroep Fossielvrij Onderwijs is not amused: "Kinderen kunnen zichzelf terugzien als uithangbord voor een voor 98 procent fossiele multinational." Ze spreekt van een wurgcontract, dat ongeldig zou moeten worden verklaard. Maar omdat het contract is opgesteld volgens het Engelse recht, is dat nog niet zo gemakkelijk.

Veel ouders klaagden bij Shell over het contract, waarna het bedrijf een minder ingrijpende variant liet opstellen, waarmee Shell alleen het recht werd gegeven gebruik te maken van de afbeelding van kinderen, en niet ook de naam. Kinderen voor wie ouders dit contract hadden ondertekend waren tijdens het festival te herkennen aan gele keycords: zo wisten fotografen wie ze mochten vastleggen.

Overigens was voor het gros van de 35.000 jonge festivalbezoekers zo'n verklaring niet nodig, omdat ze niet met hun school maar met hun ouders naar het evenement kwamen: aan hen kon mondeling toestemming gevraagd worden.

Door: redactie Nationale Recreatiegids