Buitenlandse toeristen geven flinke impuls toerismesector

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
In 2017 gaven toeristen 82,1 miljard euro uit in Nederland. Dat is 6,9 procent meer dan het jaar daarvoor. Driekwart van deze groei is te danken aan de uitgaven door buitenlandse toeristen. Dit meldt het CBS.

Buitenlandse toeristen gaven 29,9 miljard euro uit in 2017, een stijging van 12,6 procent. Dit werd mede veroorzaakt door een grote toename in het aantal overnachtingen met 11,5 procent, naar 44 miljoen. De toeristische bestedingen van Nederlanders stegen met 3,6 procent naar 43 miljard euro, met name doordat er tijdens vakanties en uitjes meer geld werd uitgegeven aan eten en drinken in de horeca.

De groeicijfers zijn ook terug te zien in de werkgelegenheid binnen de toeristische sector. Deze steeg met 3,8 procent naar 761 duizend banen in totaal. Het betreft hier vooral deeltijdbanen. Omgerekend naar volledige banen omvatte de sector in 455 duizend voltijdbanen, 4,6 procent meer dan in 2016.  Daarnaast nam het aandeel van de toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie licht toe, met 0,1 procentpunt naar 4,3 procent.

Door: redactie Nationale Recreatiegids