Milkshake: 40 procent minder troep door recyclen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De hoeveelheid afval op het festival Milkshake in Amsterdam is dit jaar met 40 procent afgenomen. Dat heeft het evenement zondag op Facebook gemeld. Het festival, dat dit weekend plaatsvond in de Westergasfabriek, heeft dit jaar heel bewust ingezet op duurzaamheid.

Zo kregen festivalbezoekers deze editie voor het eerst als zij drinken bestelden een harde beker die opnieuw kon worden gebruikt of weer ingeleverd voor statiegeldmuntjes. Ook heeft het festival het systeem van muntjes afgeschaft, om zo de plastic afvalberg te verkleinen. Hapjes en drankjes konden dit jaar alleen nog met pin worden betaald.

Ook de toiletten waren duurzamer op het festival. In samenwerking met Ecotoilet en Waternet werd fosfaat uit de ontlasting, die in de Dixies wordt opgevangen, gehaald. Daarnaast werd er alleen nog maar vegetarisch eten geserveerd. De reacties op dit plan waren zaterdag, op de eerste festivaldag, zeer gemixt.

Milkshake is sinds de vijfde editie in 2016 uitgegroeid tot een tweedaags festijn. Het dance-festival is ontwikkeld vanuit de gedachtegang ‘niets moet, alles mag’. Het laat zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken hebben. Tijdens Milkshake heerst er een sfeer die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest, stelt de organisatie.

Door: ANP