Marten en Oopjen krijgen het druk in het Rijks

Door Redactie Nationale Recreatiegids
1 min
AMSTERDAM (ANP) - Bezoekers van het Rijksmuseum moeten vanaf donderdag rekening houden met topdrukte door de opening van de tentoonstelling High Society. Maandag was het ook al schuifelen in de Philipsvleugel toen de vrienden van het Rijksmuseum en de leden van Vereniging Rembrandt al naar binnen konden voor de expositie met de onlangs gerestaureerde huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt.

In het eerste deel van de tentoonstelling rond Marten en Oopjen hangen 38 levensgrote portretten van ,,de jetset door de eeuwen'', zegt museumdirecteur Taco Dibbits. Het andere deel laat de wereld van de rijken achter gesloten deuren zien. In roze licht zijn hier prenten en tekeningen uitgestald vol gokkende rijkeluiszonen en herendiners die ontsporen in een drankgelag.

Hoeveel bezoekers er naar de tentoonstelling komen, durft het museum nog niet te zeggen. ,,Maar we verwachten wel veel belangstelling'', zegt een woordvoerder. Toen de nog niet gerestaureerde Marten en Oopjen in juli te bezichtigen waren, kwamen er op een dag 12.500 bezoekers langs.

Er zijn geen speciale kaartjes, rijen of blokuren om de drukte in goede banen te leiden.