4 juni publieksopening SONSBEEK '16: transACTION

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Op zaterdag 4 juni opent SONSBEEK’16: transACTION met een feestelijk programma voor het publiek vanaf 17:00 uur op de Ronde Weide in Park Sonsbeek in Arnhem. Voor dit openingsfestival strijkt het Japanse Cinema Caravan neer in Park Sonsbeek. Dit reizend openlucht cultuurfestival, verzorgt het SONSBEEK ’16 openingsprogramma samen met Studio Halfvol uit Arnhem en curatorencollectief ruangrupa (Jakarta).

Op het podium staan onder andere de Arnhemse band John Frost en de Japanse zanger en gitarist Naoito. Verder is er muziek van DJ Mikey Varot (Japan) en DJ Tin Wish Tin (Nederland). Ook is het werk van de Japanse kunstenaars Michinori Maru (live painting) en Rai Shizuno (fotografie) te bewonderen. Daarnaast kun je genieten van performances, film, theater en tal van andere activiteiten. Op het menu staan onder andere Japanse thee, Sake en Japanse hapjes.

Cinema Caravan
Cinema Caravan komt uit Japan en creëert op elke plek een eigenzinnig feest met een mix van muziek, theater, film, kunst en eten en drinken. Ze werken altijd samen met lokale initiatieven, zoals nu met Studio Halfvol. Zo leren ze meer over degenen die op hun pad komen, over de cultuur en de manier van leven.

Studio Halfvol
Studio Halfvol ontwikkelt concepten en experimenten om de leefomgevingen te verbeteren. Zo organiseerden ze o.a. Ruimtekoers Festival. Daar zetten ze leegstaande gebouwen in als een plek voor ontmoeting, kunst en debat en leerden bezoekers elkaar kennen via bijzondere installaties.

ruangrupa
ruangrupa bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici. ruangrupa is gefascineerd door, en actief betrokken bij het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. Ze staat bekend om haar omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen waarbij een relatie wordt gelegd tussen openbare ruimte, inwoners/publiek en kunstconcepten. Dit heeft geleid tot specifieke observatiemethoden en benaderingen die ruangrupa via artistieke evenementen tot uitvoering bracht in onder andere Jakarta, Istanbul, Sydney en Sao Paulo.

Over SONSBEEK
Al vanaf de eerste editie weet SONSBEEK de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen. Met het collectief ruangrupa als curator brengt SONSBEEK in 2016 wederom kunst naar de mensen toe.