Luchtfoto expositie Forten van Boven

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Op 17 april opent de fototentoonstelling “Forten van Boven” op Fort bij Vechten te Bunnik. Op het nieuw ingerichte buitenterrein van het Waterliniemuseum worden op grote doeken luchtfoto’s van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) tentoongesteld. Tegelijk zijn op Forteiland Pampus bij Muiden in de droge gracht immense luchtfoto’s van de forten van de Stelling van Amsterdam te bewonderen. Twintig jaar geleden ontving de Stelling van Amsterdam het predicaat UNESCO Werelderfgoed. De NHW is ook genomineerd voor het verkrijgen van de UNESCO Werelderfgoed status (2019), als een uitbreiding op de Stelling van Amsterdam.

Samenwerken aan behoud cultuurhistorie
De provincie Utrecht zet zich in om deze rijke cultuurhistorie te behouden voor volgende generaties. Dit doet zij samen met partijen in het veld. Forten worden gerestaureerd en krijgen nieuwe eigentijdse functies. Van restaurant tot cultuurcentrum, van logeerplek tot schuilplek voor beschermde diersoorten. Nieuwe fiets- en wandelpaden verbinden de forten met elkaar. En in 2015 heeft het Waterliniemuseum Fort bij Vechten haar deuren geopend.

Verdedigingslinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch van maar liefst 85 kilometer lang. Vanaf ongeveer 1870 tot en met de Tweede Wereldoorlog kon het gebied bij dreiging onder water gezet worden om vijanden tegen te houden. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtig natuurgebied met forten, groepsschuilplaatsen en waterstaatkundige werken. Deels zichtbaar, deels verborgen in het landschap.

UNESCO Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en Stelling van Amsterdam zijn uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam ontving twintig jaar geleden het predicaat UNESCO ‘Werelderfgoed’ en viert in 2016 feest. De stelling mag zich meten met imposant erfgoed zoals de Chinese Muur en de piramides van Gizeh. De NHW is ook genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoed status, als een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Als alles goed gaat, komen beide linies in 2019 als een geheel op deze prestigieuze lijst. Fortenringen rondom steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groot en groots (internationaal) monument van water ingenieursschap en Hollandse vindingrijkheid.