Bioscopen verkopen recordaantal kaartjes

Door Redactie Nationale Recreatiegids
1 min
AMSTERDAM - De Nederlandse bioscopen hebben in 2015 een recordaantal kaartjes verkocht. Er waren bijna 33 miljoen bioscoopbezoeken, een aantal dat sinds 1967 niet meer is gehaald. Dat hebben de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) dinsdag bekendgemaakt.

De groei is vooral te danken aan de grote hoeveelheid bioscoophits die in 2015 in de bioscopen te zien waren. De best bezochte films waren Spectre, Minions, Jurassic World, Fast & Furious 7 en Star Wars: The Force Awakens. Vooral die laatste titel is opmerkelijk, omdat de film in 2015 slechts twee weken te zien was.

Bijna de helft van alle bezoekers bezocht een film uit de top twintig van best bezochte titels. In totaal kwamen er in Nederland vorige jaar 369 films uit in de bioscopen.

De drie best bezochte films trokken allemaal meer dan 1 miljoen bezoekers. Het komt maar zelden voor dat zoveel films die mijlpaal passeren. Spectre trok zelfs meer dan 2 miljoen bezoekers.