Concertgebouw de Doelen wordt rijksmonument

Door Redactie Nationale Recreatiegids
1 min
ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse concert- en congresgebouw de Doelen wordt een rijksmonument. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan het gebouw worden gezien als ,,een tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog''. De Doelen viert dit seizoen zijn vijftigjarig bestaan en krijgt woensdag de officiële rijksmonumentenstatus overhandigd.

Het gebouw, een ontwerp van de architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger en R.H. Fledderus, opende in mei 1966 de deuren. ,,Daarmee werd de Doelen het kroonstuk van de wederopbouw'', aldus directeur-voorzitter Gabriël Oostvogel. Ook de gemeente Rotterdam wilde graag dat het gebouw een rijksmonument werd.

De Doelen is met ruim 450.000 bezoekers aan zeshonderd concerten per jaar het tweede concertgebouw van Nederland, na het Concertgebouw in Amsterdam. Daar komen jaarlijks nog eens zo'n 200.000 congres- en evenementenbezoekers bij. Het is de thuisbasis voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO). Ook vindt hier ieder jaar het International Film Festival Rotterdam plaats.