Wachtplekken recreatievaart in Lauwersoog verbeterd en uitgebreid

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Recreatieschepen krijgen meer en betere voorzieningen om af te meren bij de sluis in Lauwersoog. In de buitenhaven bij de sluis komen nieuwe drijvende steigers. De verbetering en uitbreiding van de wachtplaatsen is nodig omdat in het hoogseizoen de wachttijden voor watersporters, voordat zij aan de beurt zijn om te sluizen, kunnen oplopen tot drie of vier uur. Het is de bedoeling dat de wachtplaatsen worden vervangen voordat het vaarseizoen op 1 mei 2014 begint.

Veel voordelen
Nu bestaan de wachtplaatsen nog uit remmingswerken en losse palen. De nieuwe drijvende steigers brengen veel voordelen met zich mee. Doordat ze meebewegen met eb en vloed, blijven ze op een vaste hoogte staan ten opzichte van het water en de schepen die aanleggen. Daardoor kunnen recreatievaarders altijd makkelijk op en van hun schip komen. Ook zijn de steigers te verplaatsen. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld op een bepaalde plek gebaggerd moet worden.

Vernieuwing sluis Lauwersoog
Het sluiscomplex in Lauwersoog is in de jaren zestig van de vorige eeuw aangelegd. De komende jaren zal een aantal onderdelen moeten worden vernieuwd. Naast de aanpak van de wachtplaatsen in de buitenhaven zijn ook de sluisdeuren aan vervanging toe. Vanwege de lange wachttijden wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om op termijn de capaciteit van de sluis uit te breiden.

Het project kost 500.000 euro. De provincies Groningen en Fryslân nemen allebei de helft van het bedrag voor hun rekening. Groningen heeft de financiering al rond, Fryslân moet hierover nog een besluit nemen.

© Nationale Recreatiegids