MOJO, Ziggo Dome en AFAS Live gaan voor klimaatneutraal en circulair

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Concertorganisator MOJO en de Amsterdamse evenementenlocaties Ziggo Dome en AFAS Live willen hun evenementen uiterlijk 2030 klimaatneutraal en circulair organiseren. Dat maakten de organisaties donderdag bekend tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

Het plan van de drie organisaties, die onderdeel zijn van Live Nation Nederland, is om uitstoot te stoppen en waar dit niet mogelijk is, de uitstoot te compenseren. Met circulair wordt bedoeld dat de organisaties streven naar nul restafval in 2030 en dat voor alle grondstoffen een bestemming wordt gevonden, is in het plan te lezen.

Duurzaamheidsmanager Kees Lamers maakte tijdens een panelgesprek op ESNS bekend wat de plannen zijn voor de komende jaren. "De totale voetafdruk van de drie bedrijven op het gebied van energie, eten en drinken, afval, mobiliteit en water is bijna 44.000 ton CO2", vertelde hij. Dat willen de organisaties dus gaan terugdringen.

Transport

Transport is met 77 procent verantwoordelijk voor de grootste uitstoot. Daar vallen de autokilometers van bezoekers, medewerkers en toeleveranciers onder. De organisaties stellen dat, om de doelstelling te halen, meer mensen met het openbaar vervoer moeten komen of bijvoorbeeld georganiseerd busvervoer. Dit moet verdubbelen naar 60 procent voor buitenevenementen en 80 procent voor de Ziggo Dome en AFAS Live.

Eten en drinken vormen voor de drie organisaties samen 19 procent van de totale uitstoot. De organisaties gaan daarom uiterlijk 2030 stoppen met het verkopen van eten met een grote klimaatimpact, wat betekent dat een verschuiving gaat plaatsvinden van dierlijk naar plantaardig eten.

Daarnaast wil MOJO stoppen met het grootschalig inzetten van dieselaggregaten, want voor buitenconcerten en festivals wordt jaarlijks ruim 400.000 liter diesel gebruikt. De organisatie gaat zich richten op het aanleggen van lokale stroomnetwerken op de buitenlocaties zodat een aansluiting op het vaste net kan worden gerealiseerd.

Afval

De Ziggo Dome, AFAS Live en de zeven grote festivals en buitenconcerten van MOJO leveren verder veel restafval op dat wordt verbrand, waarvan 31 procent van festivalbezoekers afkomstig is. Die uitstoot willen de organisaties terug gaan dringen.

"We zien een verantwoordelijkheid voor onszelf weggelegd", is te lezen in het duurzaamheidsplan van de organisaties. "Onze keuzes worden gezien en doen ertoe. We kunnen impact maken."

Door: ANP