Poppodia bezorgd om tekort aan technici

Door Redactie Nationale recreatiegids
7 min
Poppodia zien een gebrek aan goede technici in de evenementenbranche, komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Hoewel de poppodia zelf geen evenementen hebben moeten afgelasten vanwege een tekort, geven de verschillende podia wel aan dit in hun omgeving te hebben gehoord. Ook ondernemen poppodia actie om jongeren te enthousiasmeren de techniek in te gaan en aan de slag te gaan in de evenementensector.

Het gebrek aan beschikbare technici is bij De Vorstin in Hilversum "nog steeds een groot probleem", zegt directeur Wilco Witte. Enerzijds heeft dat te maken met de leegloop van technici naar andere sectoren, anderzijds ook doordat professionals in andere sectoren waar de lonen harder zijn gestegen, meer geld kunnen krijgen. "Dan kiezen ze toch voor een groter corporate-evenement in plaats van een popconcert", merkt Witte. "Wat doe je als je meer dan tweemaal de dagprijs kan krijgen bij een groot zakelijk evenement? Dan kiezen ze toch vaker voor de portemonnee." Volgens de directeur zijn er wel plannen om technici vast aan De Vorstin te binden. "Die optie is er en daar wordt aan gewerkt."

Poppodium Hedon in Zwolle heeft drie technici vast in dienst genomen om problemen met geannuleerde shows te voorkomen. "Als alles uitverkocht is, wil je niet afhankelijk zijn van personeel dat er niet is. Dat is het allerlaatste wat je wil hebben", zegt de woordvoerder. Volgens hem biedt het vast aannemen van de technici niet alleen die mensen zelf, maar ook Hedon en de bezoekers meer zekerheid.

Grote behoefte

Ook in TivoliVredenburg in Utrecht, de Ziggo Dome in Amsterdam en Rotterdam Ahoy hoefden geen shows te worden afgezegd vanwege een tekort aan technici. Wel zien de locaties het tekort in de rest van de sector. "We zien om ons heen dat er grote behoefte is aan technici", vertelt Rotterdam Ahoy-directeur Jolanda Jansen.

"We komen zelf zeker niet in de knel met optredens", meent ook Ziggo Dome-directeur Danny Damman. "Dat heeft er ook mee te maken dat we grote producties hebben." Grote artiesten brengen vaak technici mee met hun tour. Bij TivoliVredenburg is "de druk" er wel geweest, zegt directeur Jeroen Bartelse. "Maar we hebben altijd mensen weten te vinden." Het tekort in de branche onderstreept volgens hem het belang van opleidingen die mensen opleiden tot technicus. "Dat is de toevoerlijn voor theatertechniek, maar ook de techniek op festivals en evenementen."

Lifeline

De locaties investeren de laatste tijd nog meer tijd dan gewoonlijk in het aanhalen en onderhouden van goede relaties met opleidingen. "Wij doen dat in Tivoli wel", zegt Bartselse. "Die verbinding is echt een 'lifeline'. Het was altijd al belangrijk maar nu des te meer, omdat we die mensen zo hard nodig hebben."

Ook de Ziggo Dome heeft "actiever" contact met opleidingen "om mensen enthousiast te maken voor het vak", stelt Damman. De concerthal heeft geregeld techniekstudenten over de vloer. Hoewel de Ziggo Dome geen problemen heeft door een tekort aan technici, vindt Damman het oplossen van het tekort in de sector "een gezamenlijke verantwoordelijkheid". Jansen vertelt dat Rotterdam Ahoy hier ook aandacht aan besteedt en dat zij dit ook elders in de sector veel ziet. "Iedereen besteedt aandacht aan de werving van technici, om ervoor te zorgen dat deze mensen de sector tussen de oren houden wanneer ze op zoek gaan naar werk."

Door: ANP