Verdachte van plannen aanslag op Gay Pride: ik was gefrustreerd

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
De 32-jarige Amsterdammer die vorig jaar op Twitter een kalasjnikov zocht om een aanslag te plegen op de Gay Pride, zei donderdag tijdens zijn rechtszaak dat hij dat deed uit frustraties. Hij ontkent geradicaliseerd te zijn. Zijn advocaten vragen vrijspraak.

De man wordt onder meer verdacht van voorbereidingen tot het plegen van een terroristische aanslag uit naam van IS. Hij was volgens justitie ook bezig met het plannen van een aanslag op een politiebureau met een kalasjnikov en een zelfgemaakte bom.

De verdachte ontkende in de gerechtsbunker in Amsterdam een aanhanger van IS of Al-Qaida te zijn. Hij zegt een gewone moslim te zijn die zijn geloof niet praktiseert. Dat zijn harde schijf volstaat met IS-materiaal komt volgens hem omdat hij van jongs af aan geïnteresseerd is in islamitische oorlogen. "Het is mijn hobby een oorlogscollectie te maken", verklaarde Tashin E. over de strijdliederen die op zijn computer zijn gevonden. Hij heeft autisme en een fascinatie voor wapens en explosieven. In apps deelde hij zijn vaardigheid om zelf bommen te maken.

Geloof

E. heeft vanwege zijn geloof een afkeer van homoseksualiteit, maar volgens hem waren zijn plannen voor een aanslag op de Gay Pride niet serieus. Zijn advocaten zeggen daarover: "Hij wilde provoceren. Het was een schreeuw om aandacht. Hij wist niet eens wanneer de Gay Pride was en dat de parade vanwege corona was afgelast."

Zelf sluit E. uit ooit een aanslag te zullen plegen. "Ik heb inderdaad gezegd dat ik een politiebureau wilde opblazen. Dat heb ik geuit naar een informant van de politie. Ik worstel gewoon heel erg met mezelf. Dat zijn gedachtes die ik niet wil hebben. Ik word soms overspoeld door emoties. Op die momenten ben ik nogal emotioneel, dan zeg ik dingen die ik normaal niet zou zeggen. Ik zeg gewoon wat ik denk en dat is een beetje een probleem bij mij."

Noodkreet

Zijn advocaten beschouwen zijn dreigende tweets als een noodkreet van een jongen met psychologische bagage die in de war raakte. "Door corona kreeg hij overprikkeling en verloor hij het contact met zijn begeleiders. Boze en donkere gedachten volgden. De emmer was vol, zijn teksten en plaatjes waren zijn uitlaatklep: hij moest zijn frustraties uiten. Hij was in geen enkel opzicht bezig met het concretiseren van terroristische misdrijven", aldus zijn advocaat.

E. is op 8 augustus vorig jaar opgepakt. De reclassering adviseert de rechtbank de man tbs met voorwaarden op te leggen. Maar het reclasseringsrapport is nog niet klaar. De strafzaak gaat op 1 april verder. Op die dag komt het OM met de strafeis.

Door: ANP