Amsterdam gaat slimme technologie inzetten tijdens drukke evenementen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Met data en slimme technologie wil de gemeente Amsterdam testen hoe grote groepen mensen veilig kunnen samenkomen op drukbezochte plekken en evenementen. De hoofdstad gaat hierbij samenwerking met TNO, de Johan Cruijff ArenA en culturele instellingen. Bedoeling is dat Amsterdammers en bezoekers zo snel weer meer bewegingsvrijheid krijgen. Daarnaast moet het bijdragen aan een sneller herstel van de culturele sector, de sportbranche en de regionale economie. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

In zogeheten ‘proeftuinen’ gaat de gemeente Amsterdam testen doen, bijvoorbeeld met de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers. Op basis daarvan kunnen bezoekers op een bepaald tijdslot een locatie betreden of verlaten. Zodra iets werkt, wordt het ingevoerd. Andere voorbeelden die de gemeente Amsterdam noemt zijn:

  • Apps die bezoekers en burgers real time informeren en adviseren over verwachte drukte in een gebied en alternatieve routes en locaties bieden;
  • Simulaties, zodat we de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kunnen bepalen;
  • Slimme logistiek: minder contact tussen bezoekers door looproutes te perfectioneren;
  • Bezoekers sturen door geluid, licht of kleur, zoals we dat bijvoorbeeld bij de Amsterdamse veren al jaren en nu extra doen.

Rijks en DeLaMar doen mee

De culturele instellingen die meedoen zijn Het Rijksmuseum en theaterproducent Stage Entertainment met onder meer het DeLaMar- en Beatrixtheater.

Oplossingen delen

Dit initiatief bouwt voort op een samenwerking tussen de gemeente, de Johan Cruijff ArenA en diverse innovatiepartners zoals TNO (Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek). Zij hebben afgelopen jaren een ‘Living Lab’ in Zuidoost opgezet. De kennis en ervaring die daar is opgedaan, wordt meegenomen in de proeftuinen. Voor een nog breder effect roepen Amsterdam en TNO andere organisaties - zoals start-ups - op om hun oplossingen en innovaties te delen.

Door: Nationale Recreatiegids