Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

Het besluit is een gevolg van een kritisch rapport van adviescollege Van Geel. Die adviseert het kabinet dat de omroepen aan een aantal strenge voorwaarden moeten voldoen. Ook stelt het adviescollege dat het aantal omroepen naar beneden moet, naar maximaal zes.

Daarnaast zijn de formerende partijen stuk voor stuk voor een verandering van het omroepbestel. De PVV schrijft in het verkiezingsprogramma dat ze de NPO af wil schaffen. De VVD wil bezuinigen op de omroepen en NSC wil dat het televisienet verdwijnt.

Twee in plaats van vijf jaar

De huidige concessie van de NPO loopt tot en met 2026. Daarna wordt de huidige vergunning met twee jaar verlengd. Dat is drie jaar minder dan de standaardtermijn van vijf jaar. Politiek verslaggever Fons Lambie van RTL noemt het ‘een eerste domper voor Hilversum’. Het verkorten van de concessie kan gevolgen hebben voor de zekerheid bij zowel de werknemers van de publieke omroepen als de omroepen zelf.