Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

Door ANP
3 min
De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

Sweet Dreams van regisseur en scenarist Ena Sendijarević werd uitgeroepen tot beste film. Het verhaal gaat over een Nederlandse suikerfabrikant die in de nadagen van het koloniale tijdperk op een afgelegen Indonesisch eiland plots dood neervalt. De film, met Renée Soutendijk in de hoofdrol, werd vorig jaar de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren en was de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Bijzondere projecten

De Avondshow met Arjen Lubach kreeg de prijs voor beste televisieprogramma en Onze Man bij de Taliban ontving de award voor beste documentaireserie. Victoria Warmerdam won met haar korte film Ik Ben Geen Robot in de categorie korte fictie. De productie kreeg ook een DDG Grand Prix, een speciale juryprijs voor bijzondere projecten die tijdens het afgelopen jaar opgevallen zijn.

Ik Ben Geen Robot is een zwartkomische film die gaat over een muziekproducent (Ellen Parren) die meerdere keren faalt bij een test die een mens van een robot moet onderscheiden. Ze vraagt zich daarom af of ze een robot is en gekocht is door haar vriend (Henry van Loon). De jury roemt Warmerdams "volstrekt eigenzinnige signatuur" voor het maken van films.