Bibliotheek bussen krijgen upgrade in Zeeland

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
3 min
De bibliotheek bussen, een bibliotheek op wielen, in Zeeland krijgen een flinke uitbreiding. De Zeeuwse Bibliotheek, die in eigendom is van de zogenaamde bibliobussen, wil namelijk het uitlenen van boeken gaan opkrikken. Voor deze upgrade van de bussen ontvangt de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) een eenmalige financiƫle bijdrage om het project uit te voeren, zo laat Omroep Zeeland weten.

De ZB is van mening dat mensen in iedere gemeente van Zeeland gemakkelijk toegang moeten hebben tot de bibliotheek. Hier hoort ook een volwaardig assortiment aan boeken bij, wat momenteel met de verouderde kleine bibliobussen nog niet mogelijk is. Niet alleen het aanbod boeken wordt verbeterd, maar binnenkort zullen de bussen ook taalcursussen en trainingen aanbieden. Het doel? De (digitale) geletterdheid van mensen verbeteren en toegankelijk houden.

Subsidie en inleg door gemeenten

Het project start bij de gemeenten Veere en Noord-Beverland. De gemeenten leggen zelf 50.000 euro in om het project van de grond te krijgen. Daarbij heeft het Rijk ook een eenmalige subsidie van 220.000 per gemeente beschikbaar gesteld voor het bibliobus project. De Zeeuwse Bibliotheek kan de twee bibliobussen dus voor 275.000 euro (per bus) vernieuwen.

Plannen voor bibliobus

De Zeeuwse Bibliotheek heeft al verschillende plannen klaarliggen voor de bussen. Zo willen ze de bus vervangen en hopen ze binnenkort diverse activiteiten te kunnen organiseren op maatschappelijk vlak. Hierbij kun je dus denken aan voorleesmiddagen of hulp bij het uitvoeren van belastingaangiftes. Maar, ook het in contact komen met gelijkgestemden onder het genot van een bakje koffie moet gestimuleerd worden.