Dichtbundel Bart Chabot is populair: plek in Bestseller 60

Door ANP
3 min
De dichtbundel Ooievaarsblues, die Bart Chabot naar aanleiding van de Boekenweek maakte, doet het goed. Na twee verkoopdagen is het boek op de tweede plaats van de Bestseller 60 binnengekomen, meldt boekenkoepel CPNB.

Dat een poëziebundel zo goed scoort is vrij uniek, zeker in zo'n korte tijd, laat een woordvoerder weten. In de recente geschiedenis van de lijst wist enkel Lévi Weemoedt de eerste plaats te bereiken met een dichtbundel. Tim Hofman kwam tot een tweede plaats.

Komt niet vaak voor

"Het is fantastisch te zien dat de lezer tijdens de Boekenweek ook voor poëzie naar de boekhandel gaat", zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk in een persverklaring. "Het komt niet vaak voor dat een dichtbundel zo hoog in De Bestseller 60 staat. Ik ben dan ook ongelofelijk trots dat dat Bart Chabot met Ooievaarsblues wel gelukt is. Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt dat Barts poëzie intiem, geestig en ontroerend is. De keuze voor een bundel met zijn mooiste gedichten over familie bleek een schot in de roos."

Volgens het CPNB is het Boekenweekeffect op andere plekken in de lijst te zien. Zo scoren de Nederlandse literaire titels allemaal goed deze week en stijgen ze vrijwel allemaal. Ook vier van de zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs, waarvan vorige week de shortlist werd bekendgemaakt, vallen op. Luister van Sacha Bronwasser is zelfs de grootste stijger van de week en gaat van 56 naar plek 19.