Onderzoek boekensector: Nederlanders gaan meer en langer lezen

Door ANP
2 min
Het percentage Nederlanders dat wel eens boeken leest, gaat de komende zes jaar toenemen van 84 naar 89 procent. Dat blijkt uit een analyse van kennisplatform KVB Boekwerk over trends in het leesgedrag van de Nederlandse bevolking. De trend was tussen 2018 en 2023 al licht stijgend.

De verwachting van het CBS is dat de totale bevolking van 14 jaar en ouder van Nederland tot 2030 met 5 procent zal groeien. Volgens de prognose van KVB Boekwerk zal het absolute aantal lezers sneller groeien dan de Nederlandse bevolking, namelijk met 11 procent. Dat zijn 1,4 miljoen extra lezers.

Leesfrequentie

Naast een toename in het aandeel Nederlanders dat überhaupt leest, zien de onderzoekers ook een toename in de leesfrequentie. Wat niet verandert, is de verhouding tussen mannen en vrouwen als het om lezen gaat. Vrouwen lezen vaker en frequenter dan mannen. Dit zal niet veranderen in de komende zes jaar. Volgens de analyse zal in 2003 van de vrouwen 93 procent met regelmaat lezen, tegenover 86 procent van de mannen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de jaarlijkse data van het leesgedrag in Nederland van 2007 tot en met 2023 te analyseren. Het gaat om het lezen van papieren boeken, e-boeken en het luisteren van luisterboeken. De analyse vond plaats vanwege de 89e Boekenweek, van zaterdag 16 tot en met 24 maart. Op vrijdag 15 maart wordt het lezersfeest in Internationaal Theater Amsterdam geopend met het Boekenbal.