Oscarwinnende documentaire over Marioepol gratis te zien op NPOstart

Door ANP
2 min
De documentaire 20 Days in Mariupol, die maandag werd bekroond met een Oscar, is de komende maand gratis te zien op NPOStart. Dat heeft de VPRO dinsdag bekendgemaakt. De omroep heeft vanwege de Oscarwinst de licentie van de film verlengd.

De film van journalist en regisseur Mstyslav Chernov is een getuigenis van de belegering van de Oekraïense havenstad Marioepol in maart 2022. Chernov toont alles, van de stervende burgers tot de verwoeste stad. Hij maakte de opnames met gevaar voor eigen leven. Het is voor het eerst dat Oekraïne een Oscar heeft gewonnen.

Chernov zei in zijn dankwoord tijdens het Oscargala "trots te zijn. Maar vermoedelijk ben ik de eerste regisseur die hier op het podium staat en zegt dat hij liever had gezien dat deze film nooit was gemaakt."

Eindredacteur Nathalie Windhorst van de VPRO stelt dat "je niet anders kan dan stilvallen na het zien van deze film. Zo heftig, zo rauw, zo gruwelijk." Eerder werd 20 Days in Mariupol op het festival IDFA al bekroond met de Publieksprijs.