Nationaal Holocaustmuseum slaat andere richting in dan zustermusea

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Aankomende zondag is de opening van het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum. Daar ga je geen nagemaakt barakken of gaskamers aantreffen. Wat je wel zult zien, zijn persoonlijke voorwerpen zoals poederdoosjes en andere intieme bezittingen. Hiermee koerst het museum anders dan andere soortgelijke musea. Dat meldt Trouw.

Tientallen meters lang behang. Met leuzen als ’25 juli 1945. Er komen nieuwe regels met betrekking tot het houden van duiven. Joden mogen géén duiven meer houden.’ Dit soort leuzen werden massaal in steden opgehangen.

Het is een voorbeeld van de maatregelen die de Duitse bezetters namen toen de Tweede Wereldoorlog aan haar begin stond. Het was het begin van de massamoord waarbij zes miljoen Joden om het leven zijn gekomen. Van de Nederlandse Joden kwam driekwart nooit meer terug.

Met dit ‘misdadenbehang’ wil het museum laten zien hoe pijnlijk de Nederlandse Jodenvervolging was. En al helemaal het aspect dat de Nederlandse overheid medeplichtig is aan deze misdaden: de maatregelen tegen de Joden werden door Nederlandse ambtenaren ingevoerd en gehandhaafd.

Opening door koning

Officieel opent het museum aankomende zondag haar deuren. Dan komt de koning het lintje knippen. Afgelopen dinsdag kon de pers al een kijkje nemen.

Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste alomvattende museum in Nederland over de Joodse gemeenschap. Omdat er nu nog overlevenden zijn is er vaart gezet achter de opening van het museum. Volgens Emile Schrijver, directeur van het Joods Museum, waar ook het Nationaal Holocaustmuseum onder valt, is er vanuit de Joodse gemeenschap belang voor een museum waar wordt stilgestaan bij de Holocaust.

Tentoonstelling

Hoe beeld je een gebeurtenis als de Holocaust uit? Volgens het museum in ieder geval zonder gaskamers en barakken. Het uitgangspunt van het museum zijn de persoonlijke spullen. Zij ontvingen meer dan 200 objecten van particulieren, die vaak niet eerder zijn vertoond. Denk hierbij aan intieme spullen zoals een poederdoosje of het haar van vrouwen, een zelfgemaakt ring die van het ene naar het andere concentratiekamp werd gesmokkeld.

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart haar deuren voor het publiek.