Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

Zouden aliens ook van kunst houden? 222 kunstenaars van over de hele wereld hopen van wel. Zij hebben een tentoonstelling op touwen gezet voor buitenaardse wezens. Mochten die echt bestaan, dan kunnen zij hun creatieve hersenkronkels prikkelen op de aardse maan. Tal van kunstenaars hebben meegewerkt aan het project. Ook overleden kunstenaars zoals Picasso hebben iets achtergelaten op de maan.

Het idee voor een expositie op de maan kwam van een documentairemaker. De organisatie achter de expositie hoopt dat deze voor 10.000 jaar op de maan blijft staan.

Wereldbol

Naast Bram Reijnders zijn er ook bekendheden zoals Beyoncé, Picasso en Jeff Koons te zien in het kunstwerk op de maan. Ondanks dat zij misschien wat meer naamsbekendheid hebben dan Bram, is ook hij geen kleine speler in de kunstwereld. Recent maakte de kunstenaar nog een sculptuur voor Lamborghini, wegens de 60 verjaardag van het bedrijf. Die gigantische paarse stier heeft voordat het naar Lamborghini vertrok ook nog even in het Rijksmuseum gestaan.

De kunst die Bram de aliens wil voorschotelen heeft echter een iets andere insteek. Zo heeft hij een wereldbol gemaakt met allemaal gezichten uit verschillende culturen. Het werk is getiteld The faces of climate change. Ook zijn eigen gezicht en die van zijn zoon staan afgebeeld op het kunstwerk.

Chip

Mocht je denken dat er een zingende Beyoncé in de raket zat, dan zul je helaas teleurgesteld zijn. Alle werken zijn namelijk niet écht de ruimte ingeschoten. Die staan op een chip, die is gedropt op de maan. “Het wordt dus flink zoeken voor die aliens op de maan en dan moeten ze dat chipje ook kunnen lezen”, zegt Reijnders. Toch vindt hij het een leuk idee: “Dit is onze moderne Ark van Noach, voor als de wereld vergaat.”