Publieke omroepen nemen adviezen Commissie-Van Rijn ter hand

Door ANP
6 min
Publieke omroepen zijn zelf, met elkaar en de NPO bezig om de aanbevelingen uit het rapport van de Commissie-Van Rijn ter hand te nemen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP een week nadat het rapport verscheen van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), waarin resultaten staan over grensoverschrijdend gedrag.

De VPRO zegt bijvoorbeeld de bevindingen en aanbevelingen van het rapport "zeer serieus" te nemen: "Daar leren we van en we verwachten hier op korte termijn een vervolg aan te kunnen geven." Ook AVROTROS neemt "de bevindingen uit het rapport heel serieus". "Sociale veiligheid is en blijft onze prioriteit en we nemen de aanbevelingen ter harte en gaan ermee aan de slag."

De OGCO adviseert onder meer om het toezicht bij de publieke omroepen te versterken. Daarnaast moeten presentatoren meer begeleiding krijgen, wordt aanbevolen "dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken" en roept de commissie op tot "uitdrukkelijke erkenning van alle vormen van grensoverschrijdend gedrag, evenals tot nazorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen".

Acties

"Volgende week donderdag zitten we weer met de omroepen bij elkaar in het CVO, dus dan gaan we het er weer over hebben", zegt Dominique Weesie namens PowNed. "We hebben natuurlijk gekeken naar wat de adviezen zijn. Er staan geen rare dingen in waar we het als omroepen niet mee eens zijn, maar ik vind het te vroeg om nu al te zeggen wat er allemaal gaat veranderen."

Wel geven meerdere omroepen aan zelf al begonnen te zijn met kritisch kijken naar de werksituatie. Zo heeft de NOS vorig jaar "een uitgebreid onderzoek laten doen naar de cultuur in de organisatie" en deed de NTR ook onderzoek "om inzicht te krijgen in de interne werkbeleving waar we mee aan de slag gaan". Ook KRO-NCRV zegt dit op regelmatige basis te doen "door middel van een uitgebreid onafhankelijk medewerkerstevredenheidsonderzoek".

Interne gedragscode

Acties die daaruit volgden zijn bijvoorbeeld het aanstellen van extra vertrouwenspersonen, trainingen en cursussen voor leidinggevenden en medewerkers en er is door de omroepen en de NPO een Code Gewenst Gedrag opgesteld. Maar, zegt de NTR ook, "we beseffen dat we - ondanks deze vele stappen die al genomen zijn - nog hard moeten werken aan het realiseren van een sociaal veilige werkomgeving."

Omroep MAX kent al een interne gedragscode en een externe vertrouwenspersoon. "Sociale veiligheid en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag staan hoog op de agenda", laat omroepbaas Jan Slagter weten. "De afgelopen periode hebben we onze procedures nogmaals tegen het licht gehouden en waar nodig aangescherpt. Sinds het verschijnen van het rapport zijn we veel met elkaar in gesprek over dit onderwerp." Omroep MAX gaat ook diverse cursussen op dit gebied aanbieden aan de medewerkers.