Joop van den Ende wil jonge mensen inspireren met onlinetentoonstelling over werk

Door ANP
3 min
Joop van den Ende hoopt dat hij met zijn onlinetentoonstelling jonge mensen kan inspireren om ook het televisie- of musicalvak in te gaan. "Al kan ik er maar twintig inspireren om dit mooie vak te gaan doen, dan ben ik tevreden", zei hij na afloop van de lancering van de tentoonstelling tegen het ANP.

In de interactieve tentoonstelling leidt komiek André van Duin de kijker rond. Er komen fragmenten voorbij van onder meer de Playbackshow, Goede Tijden, Slechte Tijden en de musicals Ciske de Rat en Tina.

De 81-jarige Van den Ende moet toegeven: zijn carrière is te groot om in een reguliere tentoonstelling te krijgen. "Daarom is online perfect. Daar past oneindig veel materiaal in", vertelt de producent. Beeld & Geluid had eerder al geprobeerd iets op te zetten maar dat was inderdaad niet haalbaar, legt Van den Ende uit. "Dit is de nieuwe realiteit. De nieuwe wereld waarin we leven."

De Wereld Draait Door

Van den Ende ziet dat de interesse in lineaire televisie wat terugloopt door "sociale media en influencers". Dat vindt hij jammer. "Je ziet dat jonge mensen minder snel kiezen voor dat mooie vak", aldus de producent. "Uiteindelijk is het toch ook hun droom om op het grote scherm te komen?"

Afgelopen weekend sprak Van den Ende zich in een interview met Trouw uit over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. Hij vindt dat BNNVARA meer had moeten doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en dat Matthijs van Nieuwkerk slachtoffer is van "slecht leiderschap". Op die uitlatingen wilde hij maandag niet reageren, nu bekend is dat RTL de samenwerking met Van Nieuwkerk uitstelt. "Daar wil ik het vandaag niet over hebben. Misschien op een later moment."