Museum De Buitenplaats in Eelde maakt ondanks zorgen toch doorstart

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het gaat dan toch gebeuren: een meerderheid van de gemeenteraad in Tynaarlo wil dat er een doorstart komt voor het museum De Buitenplaats in Eelde. Ondanks de zorgen over het ontbreken van een totaalplan krijgt het museum nu toch een nieuwe toekomst, meldt RTV Drenthe.

Met het besluit tot een doorstart is het museum gered van verkoop of sluiting. Het museum in Eelde wordt onderdeel van het Drents Museum en Het Drentse Landschap. Die laatste partij gaat ook het onderhoud van het museum verzorgen. Hiervoor wordt een miljoen euro beschikbaar gesteld door de gemeente. Ook wordt het museum omgetoverd tot een art nouveau-museum, met kunst van rond het jaar 1900.

Kritisch

Wel zijn de partijen kritisch over de samenhang tussen de plannen voor het museum en de ambities voor herontwikkeling van het centrum in Eelde. Er wordt al jaren gewerkt aan een centrumplan door de gemeente Tynaarlo.

In dat gemeenteplan kwam ook een centraal cultuurhuis aan bod. Ondanks dat er nog andere partijen waren die zich hier zouden kunnen vestigen, zoals de bibliotheek of het lokale Klompenmuseum, is ervoor gekozen om De Buitenplaats hier onder te brengen. Volgens een raadslid waren de andere opties ook niet realistisch. Die stelt dat de bibliotheek de huur niet kan betalen en het Klompenmuseum zou niet willen verplaatsen. Daarom krijgt De Buitenplaats hier nu een plekje.

‘Elitair’

Daarnaast hebben sommige inwoners moeite met het imago van het museum. Die zou volgens de bewoners ‘te elitair’ zijn. Dat beaamt raadslid Henk Middendorp van het CDA. Hij betwijfelt of er dan ‘opeens meer bezoekers naar het museum trekken’. Wat hij liever ziet is aandacht voor lokale kunst. Maar dat kreeg hij echter niet voor elkaar. De D66 kwam met een voorstel om het voorterrein openbaar toegankelijk te maken. Dit werd door een groot deel van de raad aangenomen.

Kosten

Er is nu dus groen licht voor een samenwerking. Dat betekent dat de zogeheten ‘aanloopfase’ van start gaat. Tot 2028 krijgt Het Drents Landschap de tijd om het museum klaar te stomen. Hier is in totaal 3,3 miljoen euro voor nodig. In de eerste vier jaar geven de gemeente en de provincie hier drie ton per jaar voor. En daarnaast betalen zij allebei meer dan een miljoen euro. De helft hiervan is nodig voor het behoud en beheer van het ensemble, de andere helft voor de start en exploitatie van het museum.