Hoeveel mensen komen naar dorpscentrum Nuenen door Van Gogh Village Museum?

Door Johanne Levinsky
2 min
De gemeente Nuenen wil onderzoeken hoeveel passanten naar het dorpscentrum van Nuenen komen na een bezoek aan het vernieuwde Van Gogh Village Museum. Bezoekers combineren een bezoek aan het museum namelijk regelmatig met een wandeling door het centrum van Nuenen langs Van Gogh Monumenten. Andersom is een bezoek aan het dorpscentrum vaak ook een reden om spontaan even het museum binnen te stappen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen heeft voor het onderzoek een financiële bijdrage geleverd. Dit meldt Van Gogh Brabant. 

Van Gogh Brabant heeft baat bij onderzoek naar het effect van een museum op het bezoek aan een dorpskern van Nuenen. Dat is waardevol voor eventuele investeringen in erfgoedlocaties in Zundert en Etten-Leur. Tegelijkertijd is het belangrijk om een balans te houden tussen de toenemende bezoekersaantallen en de leefbaarheid van het centrum. Samenwerkende partners kunnen met monitoring de regie hierover houden en sturen waar dat nodig is. Nuenen is voor Van Goghliefhebbers een soort openluchtmuseum voor erfgoed van Van Gogh.

Telsensoren

Maar wat nu de precieze aantal passanten in het centrum van Nuenen en de omgeving van het museum is, is nog nooit gemeten. De monitor met telsensoren geeft inzicht in het aantal passanten, de locaties die zij bezoeken en de tijdstippen in het centrum. 

Afbeelding: Van Gogh Brabant