Documentaire over Nederlandse muurkunstenaar JDL in première

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Ze is misschien wel een van de grootste kunstenaars van Nederland te noemen. Judith de Leeuw maakt overal in de wereld enorme muurschilderingen, van Kuala Lumpur tot New York. Ook in Europa schildert ze maatschappelijke kunst op gebouwen. Regisseur Deborah Faraone Mennella is haar gevolgd terwijl zij een monumentale schildering op een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië maakte. Op 17 januari gaat de film in première op NPO 2, meldt JDL Street Art.

Judith de Leeuw heeft in haar jaren als kunstenares wereldwijde bekendheid weten te verkrijgen. Haar muurschilderingen, die tot vijftig meter hoog zijn, maakt zij op een hoogwerker helemaal zelf. De regisseur heeft haar in 2022 gevolgd toen zij een monumentale muurschildering op een flat in Zuid-Italië maakte. Zij werd geïnspireerd het kunstwerk te maken nadat haar vader overleed aan kanker. Het thema roept niet alleen sterke gevoelens op bij Judith, maar ook de bewoners van de achterstandswijk en mensen die familieleden aan de ziekte zijn verloren.

Maatschappelijke boodschap

Met haar kunst wil JDL wereldwijd aandacht schenken aan maatschappelijke vraagstukken. In zes jaar slaagde zij erin om door 41 landen te reizen en te werken. Zo bezocht zij grote delen van Europa, Azië en de Verenigde Staten om haar maatschappelijke kunst uit te dragen. Ze groeide op in het jeugdzorgcircuit en heeft veel donkere plekken in haar leven gezien. Nu gebruikt zij dit als instrument om empathie en begrip voor minderbedeelden en ongehoorden een stem te geven. Deze groepen spelen doorgaans een hoofdrol in haar kunst.

De film over JDL gaat op 17 januari om 20:30 uur in première op NPO 2. Voor de trailer kun je op deze link klikken.